SI SLIŠAL?

Novice in novičke. Sledite dogajanju v našem muzeju.

19.01.2022

RADIJSKI OBISK

V življenjski prostor dreves in umetnikov obdelave lesa, je po čutni navdih prišla urednica in novinarka, ga. Lidija Petković. Pri snemanju reportaže sta sodelovala vizionarski kustos, Jože Kos in intuitivna direktorica, Petra Kos. Sogovornik presenečenja pa je bil tokrat lesarski mojster, 81-letni Franc Očkon, ki še vedno mizari in razveseljuje svoje naročnike. Njegovo zgodbo si lahko preberete pod zavihkom "Zgodbe mojstrov".

🎧👂 Zvočno sliko pogovora boste na Radio Si, oddaji exclusive, zaznali to pomlad. Vas spomnimo! 😉

25. 12. 2021

LESENE JASLICE

Vabljeni, da si na Veliki Preski ogledate posebno smrekovo božično drevce s Sveto družino. ⭐️🎄⭐️ Mizarstvo Kos je jaslice izdelalo ob 30-letnici ustanovitve podjetja in bodo na ogled do svečnice, 2.2.2022.

23. 11. 2021

PRISPEVEK V ODDAJI PODJETNO NAPREJ

Muzej je inovativna zgodba, ki je rezultat v prihodnost usmerjenega podjetniškega modela. Ustanovitelj Mizarstvo Kos in skrbnik Center za zunanjo ureditev, se v sklopu medijskega projekta INFO4EU v oddaji Podjetno naprej, predstavljata kot primer mikro podjetij, kjer se prepletajo medgeneracijsko sodelovanje, skrb za okolje, lokalni in tehnološki razvoj.

»𝘝 𝘱𝘳𝘰𝘫𝘦𝘬𝘵 𝘓𝘦𝘴𝘢𝘳𝘪𝘶𝘴 𝘴𝘮𝘰 𝘷𝘬𝘭𝘫𝘶č𝘪𝘭𝘪 𝘵𝘶𝘥𝘪 𝘴𝘰𝘥𝘰𝘣𝘯𝘦 𝘵𝘦𝘩𝘯𝘰𝘭𝘰𝘨𝘪𝘫𝘦. 𝘡𝘢𝘬𝘢𝘫? 𝘒𝘰𝘵 𝘱𝘰𝘥𝘫𝘦𝘵𝘯𝘪𝘬 𝘮𝘰𝘳𝘢š 𝘷𝘦𝘥𝘯𝘰 𝘳𝘢𝘻𝘮𝘪š𝘭𝘫𝘢𝘵𝘪 𝘳𝘢𝘻𝘷𝘰𝘫𝘯𝘰, 𝘣𝘪𝘵𝘪 𝘷 𝘬𝘰𝘳𝘢𝘬𝘶 𝘴 č𝘢𝘴𝘰𝘮. 𝘚𝘰𝘥𝘰𝘣𝘯𝘦 𝘵𝘦𝘩𝘯𝘰𝘭𝘰𝘨𝘪𝘫𝘦 𝘴𝘰 𝘥𝘦𝘭 𝘯𝘢š𝘦𝘨𝘢 𝘷𝘴𝘢𝘬𝘥𝘢𝘯𝘢, 𝘱𝘢𝘮𝘦𝘵𝘯𝘪 𝘵𝘦𝘭𝘦𝘧𝘰𝘯𝘪 𝘪𝘯 𝘢𝘱𝘭𝘪𝘬𝘢𝘤𝘪𝘫𝘦 𝘴𝘰 𝘥𝘢𝘯𝘦𝘴 𝘯𝘶𝘫𝘢«, v prispevku pravi Petra Kos. 

Foto: Maša Jazbec
26. 10. 2021

OBISK ZDRUŽENJA GLUHOSLEPIH SLOVENIJE DLAN

🖐 V spremstvu prostovoljcev so nas obiskali ljudje z gluhoslepoto. Predstavili smo jim celoten proces nastajanja muzeja, kako nastajajo leseni izdelki v današnji mizarski delavnici in kako so stari mojstri včasih vse izdelovali še z ročnimi orodji. Kot izkustveni muzej, kjer vsebino doživljamo skozi 7 čutov, so člani preizkušali različne igre, miselne uganke, spoznavali strukturo dreves in lesenih skled. Prav tako pa so se preizkusili tudi v žaganju, vrtanju in skobljanju.
👉 Več si lahko preberete s klikom na to povezavo. 

28. 09. 2021

AR APLIKACIJA LESARIUS PREJELA 🥉 NAGRADO ZA INOVACIJO

Prejeli smo bronasto priznanje Zasavske gospodarske zbornice za inovacijo AR Lesarius - aplikacijo za izkušnjo obogatene resničnosti. Hvala ekipi idejnikov, povezovalcev, raziskovalcev, programerjev, modelarjev, oblikovalcev, ilustratorjev, mentorjev, pripovedovalcev in razvijalcev! Ponosni do najvišjega vršička 🌲 in nazaj!

📱 V muzeju Lesarius lahko z aplikacijo in tehnologijo razširjene resničnosti spoznate poklice sedmih lesarskih mojstrov. Ko usmerite napravo proti leseni tarči, se na njej prikaže 3D model mojstra in lik Lesarius vam bo opisal poklic, ki ste ga izbrali. Ponuja vam glasovno, kot tudi pisno obliko opisa.

22. 09. 2021

ODDAJA PRVI NA OBISKU

Vabljeni k poslušanju oddaje Prvi na obisku, kjer nas je obiskala ekipa Prvega programa Radia Slovenija. Z vami smo delili vtise o nastajanju muzeja, se vživeli v obdobje, ko so lesarski mojstri delali še z ročnimi orodji in vam predstavili interaktivne vsebine. Posnetek oddaje je dostopen tukaj


31. 08. 2021

ODPIRAMO LESENA VRATA

Vas zanima kako je nastal ✋👂👃👅👁🌲💫-čutni muzej Lesarius na Veliki Preski? Ne zamudite priložnosti v soboto, 4. septembra 2021!

Obvezne prijave na brezplačni dogodek 👉 041 615 020 (Jože Kos) ali info@mizarstvo-kos.si / info@lesarius.si

*Dogodek bo potekal v okviru projekta “Prižig kope rekorderke v Oglarski deželi - največje oglarske kope v Evropi” in obletnic podjetij Mizarstvo Kos (30 let) in Centra za zunanjo ureditev (15 let)


30. 07. 2021

OBISK DRUŠTVA LASTNIKOV GOZDOV SOPOTA - LAŠKO

Muzej Lesarius na Veliki Preski, umeščen med mešane 🌲🌳🌲🌳🌲 gozdove, je navdihujoče izhodišče za dojemanje življenja z lesom. Z odkrivanjem dediščine lesarskih mojstrov in razumevanjem procesa 𝐝𝐫𝐞𝐯𝐨 - 𝐦𝐨𝐣𝐬𝐭𝐞𝐫 - 𝐢𝐳𝐝𝐞𝐥𝐞𝐤 - 𝐮𝐩𝐨𝐫𝐚𝐛𝐧𝐢𝐤, je direktorica Petra Kos poudarila kako pomembno vlogo imajo lastniki gozdov, t.i. skrbniki dreves.

S sprehodom od dendrološkega drevoreda do izvira reke Sopote, so pod strokovnim vodstvom Jožeta Praha, člani društva nadaljevali ekskurzijo. Veseli smo bili obiska domačih lastnikov s Polšnika in sočlanov društva!

📸: Jože Prah
15. 07. 2021

OBISK ZDRUŽENJA ŠOFERJEV IN AVTOMEHANIKOV DOLOMITI

Z veseljem smo odprli lesena vrata v muzej, podjetji Mizarstvo Kos in Center za zunanjo ureditev, ter predstavili primere dobrih praks sodelovanja med podjetništvom in lokalnim okoljem.

❓❓❓ Ste vedeli, da je kolar predhodnik avtomobilske industrije? In da je 8 km od nas (Oglarska dežela) nedolgo nazaj še živel mojster Anton Anžič, ki je delal lesene vozove, "zapravljivčke" in tudi leseni avtobus? Njegovo zgodbo si preberite pod zavihkom "VONJ - ZGODBE MOJSTROV" 
16. 06. 2021

7-ČUTNI MUZEJ STARIH LESARSKIH ROKODELSKIH POKLICEV

Iz uredništva Moj dom (priloga častnika Nedeljski dnevnik) nas je obiskala novinarka Vesna in s člankom muzej 'uradno' predstavila javnosti. Detajl z naše drevesnice pa je lepo okrasil tudi naslovnico revije, kajne? 📰👌 

19. 5. 2021

SREČANJE POSLOVNE SKUPINE CENTRA ZA ZUNANJO UREDITEV

Gostili smo Poslovno skupino Centra za zunanjo ureditev, kjer se povezujemo podjetja za načrtovanje in opremljanje zunanjega prostora. Znotraj podjetij je nastalo tudi sodelovanje pri muzeju Lesarius. Podjetje Civilum-arhitekturno in gradbeno načrtovanje, je na srečanju predstavilo kako so nadgradili in postavili koncept muzeja. Muzej ni klasičen muzej, kjer lahko razstavljene eksponate samo gledamo, ampak z ročnimi orodji starih lesarskih mojstrov tudi delamo. Tako les, spoznavamo in obdelujemo kot so ga nekoč lesarski mojstri. Na srečanju smo tudi sami postali lesarski mojster za en dan in ustvarjali in oblikovali lesene izdelke. Navduševali smo se nad ročno nožno stružnico. S pomočjo mentorja Jožeta Kosa, smo se naučili kako leseni obdelovanec pravilno namestimo na delovni pult (ponk) in kako uporabljamo orodja. Spoznali smo tudi drevesnico in igralnico. Na srečanju so bili prisotni: Breda, Jože in Petra Kos (Mizarstvo Kos, Center za zunanjo ureditev), Gregor Lamovšek (Stavbno kleparstvo in krovstvo Lamovšek), Tjaž Bauer (Civilum), Helena Majcen Kričaj (Vizure), Jure Hrastar (Elektro Prestiž).

27. 11. 2020

SPLETNA OTVORITEV MUZEJA LESARIUS

Na Veliki Preski smo v petek, 27. novembra 2020, odprli Lesarius, 7-čutni muzej starih lesarskih rokodelskih poklicev, ki je nastal na pobudo Centra za zunanjo ureditev in drugih partnerjev istoimenskega projekta Lesarius, ki je bil podprt s sredstvi Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja preko LAS Srce Slovenije. Na spletnem odprtju muzeja so sodelovali številni sogovorniki – vsi tisti, ki so prispevali k vsebinski zasnovi in sami realizaciji muzeja, ki s svojimi sodobnimi pristopi zagotovo izstopa iz povprečja. Dogodek so poimenovali Lesena doba – sinergija med človekom in naravo. Uvodoma sta Petra Kos in Jože Kos kot ključna snovalca projekta predstavila Center za zunanjo ureditev in se zahvalila vsem sodelujočim za sodelovanje pri projektu Lesarius, ki predstavlja pomembno pridobitev tako za Veliko Presko, občino Litija in za tudi celotno območje LAS Srce Slovenije. Mitja Bratun je kot predstavnik LAS Srce Slovenije izrazil čestitke sodelujočim pri projektu in predstavil vlogo Razvojnega centra Srca Slovenije in LAS Srce Slovenije pri lokalnem in regionalnem razvoju. Navdušenje nad projektom sta izrazili tako Marija Lenart iz Vinogradniškega društva ŠTUC Šmartno pri Litiji kot Mateja Sladič Vozelj iz Turističnega društva Polšnik, ki pozdravljata tovrstne razvojne in povezovalne ideje. Vida Sladič, članica Turističnega društva Polšnik, je predstavila način zbiranja zgodb lesarskih mojstrov – kolarja, mizarja, sodarja, tesarja, rezbarja, strugarja in pletarja, ki prestavljajo podlago za zasnovanje muzeja Lesarius in bodo v muzeju tudi predstavljeni.

Arhitekturno in konceptualno zasnovo muzeja je predstavil Tjaž Bauer iz podjetja Civilum, celostno grafično podobo pa Špela Pavlič Kos iz Mizarstva Kos. Za promocijo novega muzeja so partnerji skupaj s Tomažem Praunseisom iz Jaganath produkcije posneli promocijski film, ki je bil ob tej priložnosti premierno predstavljen. Da bi muzej še bolj približali otrokom, ki so ena od pomembnih ciljnih skupin muzeja, je bil zasnovan junak Lesarius, ki ga je predstavila ilustratorka Monika Klobčar. Kot je povedala dr. Maša Jazbec, je skupaj z Raziskovalnim laboratorijem DDTlab in uporabo sodobnih tehnologij junak tudi zaživel. Z Maticem Bernotom s Srednje tehniške in poklicne šole Trbovlje, ki sodeluje z Raziskovalnim laboratorijem DDTlab, je nastala AR aplikacija, s pomočjo katere bodo lahko obiskovalci pobliže spoznali stare lesarske poklice, predstavljene v muzeju.

Sledila je še prestavitev dobre prakse podjetij Leitz in Lignorama s strani Boštjana Pogačnika iz podjetja Leitz Slovenia. Partnerji projekta so imeli priložnost obiskati Leitz Austria, ki je vodilni proizvajalec profesionalnega orodja za obdelavo lesa in rešitev za optimizacijo proizvodnje. Pri njij so si ogledali tudi paviljon Lignorama, muzej lesa in orodij, ki je bil prvotno v funkciji avstrijske hiše na zimskih olimpijskih igrah v Naganu na Japonskem. O viziji malih podjetij Mizarstva Kos in Centra za zunanjo ureditev, ki se v razmišljanju ujemata s filozofijo velikih, pa tudi o prihajajoči leseni dobi, ko bo imel les spet pomembno vlogo v vsakdanjem življenju, je spregovoril Jože Kos. V zaključnem delu je sledilo še odprtje muzeja z zahvalami in obljubo, da v muzeju dogodek ponovijo, ko ga bo možno izvesti v živo.

Projekt Lesarius, pri katerem sodelujejo Center za zunanjo ureditev, TD Polšnik, VD ŠTUC Šmartno pri Litiji in Mizarstvo Kos sofinancira Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada ter Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2014-2020.

Vir: Razvojni center Srca Slovenije